Házias ételek, saját specialitásaink
Róza néni díjnyertes tepertős pogácsája
Ez a recept titkos, csak vendégeink részére készítjük el.
Róza néni tyúkpörköltje
Hozzávalók 4 főre:
- egy egész tyúk
- 3 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db csípőspaprika
- só, bors ízlés szerint
- olaj
A tyúkot feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Amikor félig megpárolódott hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát. Levesszük a tűzről, meghintjük pirospaprikával. Ekkor beletesszük a tyúkhúst és visszatesszük a lábast a tűzre. Kevergetés közben pörköljük a húst, majd felöntjük vízzel és megsózzuk, borsozzuk.
Nokedlivel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Róza néni kocsonyája
Hozzvalók 5 főre:
- 6 kg mindenféle nyers és füstölt sertéshús (köröm, fül, csülök)
- 3 fej fokhagyma
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
A húsokat alaposan megtisztítjuk. Ha füstölt húsunk is van, azokat tisztítás után egy éjszakára beáztatjuk.
Feltesszük a húsokat főzni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Megsózzuk, beletesszük a fokhagymát is. Amikor puhára főtt a hús, megkóstoluk, hogy elég sós-e. Szükség esetén sózzuk.
Aki szereti, zöldésgeket - petrezselyemgyökeret, sárgarépát - is tehet bele.
Ha a húsok puhára főttek (ez kb. 5-6 óra), leszedjük a zsírt a levesről. Ezt megtehetjük szedőkanállal is. Aki még alaposabb zsírtalanítást szeretne, papírral is felszívathatja a zsírt a léről.
Ezután a húsokat kiszedjük tányérokra. A nagyobb csontokat kivesszük belőlük. Majd leöntjük lével.
Ezután mindegyik tetejére szórunk egy kis pirospaprikát és borsot.
A tányérokat hűvös helyre tesszük. Így másnap reggelre kész a finom kocsonyánk.
Jó étvágyat hozzá!
István vörösboros marhapörköltje bográcsban
Baráti találkozók alkalmával szoktam főzni.
Hozzávaók 10 főre:
- 5 kg marhalábszár
- 15 dkg sertészsír
- fél kg vöröshagyma
- két-három evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- paradicsom és paprika (lehet csípős is)
- 2-3 dl száraz vörösbor (csak jó minőségű, olyan, amilyet szívesen fogyasztunk)
- őrölt bors ízlés szerint
- néhány babérlevél
A feldarabolt vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk.
Ezután beletesszük a nem túl nagy kockákra feldarabolt húst és addig pirítjuk kevergetve, amíg mindegyik kocka kifehéredik. Ekkor rászójuk a piros paprikát és alaposan elkeverjük. Majd ízlés szerint sózzuk. Nagyon lassú tűzön főzzük, éppen hogy csak pezsegjen. Ha a hús félig megfőtt, bele tesszük a paprikát, paradicsomot és a fűszereket.
Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, időnként kevés vízzel pótoljuk az elfőtt levet. A végén ráöntjük a vörösbort és jól összefőzzük.
Főtt burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Tarhó
Kiskunfélegyházán a régi időkben a joghurtot hagyományosan tarhónak hívták.
Házilag úgy készítették, mint ma a joghurtot.
Fel kell forralni a tejet (lehetőleg zsírdús házi tejet), majd kézmelegre lehűteni.
Ezután bele kell alaposan keverni a tarhómagot.
Gyerekkoromban ezt a gyógyszertárakban lehetett kapni.
A tarhómagot helyettesíthetjük kész élőflórás joghurttal.
Egy liter tejre egy doboz joghurtot számítsunk.
A beoltott tejet langyos helyen tárolva egy nap múlva kész a tarhónk (joghurtunk).
A kész tarhót fogyasztásig tartsuk hűtőben.
Egészségünkre!
Sütőtök sütés
Ilyenkor szezonja van a sütőtöknek.
Sokféleképpen elkészíthető. Mi legtöbbször csak a hagyományos módon, tehát sütve készítjük.
A feldarabolt és kimagozott sütőtök szeleteket megkenjük vékonyan mézzel és megszórjuk friss rozmaring levéllel vagy csak egyszerűen rétesszük a rozmaring ágacskákat. Addig sütjük, amíg meg nem puhul. Elég sok idő kell a sütéshez, hőmérséklettől függően kb. 40 - 60 perc.
Egészségére!